Etter to år med strenge koronarestriksjoner, gleder daglig leder Linda Torp Skogli og hennes kolleger i DNB Eiendom Halden seg til at dagliglivet har begynt å normaliseres og det igjen er mulig å møtes fysisk. - Selv om vi har hatt omsetningsøkning også under pandemien, er det godt å være sammen med kolleger og kunne jobbe enda tettere på kundene igjen. Vi har stor tro på at 2022 vil bli et godt år for oss, sier hun til HABO-bladet.   

Selv om vi ikke skal dvele for mye med den utfordrende tiden vi har vært gjennom - og forhåpentligvis lagt bak oss -, har den samtidig bidratt til at eiendomsbransjen har skapt nye rutiner med positive utslag. Ikke minst visninger med forhåndspåmelding og med få personer tilstede samtidig, forteller Linda.

- Ja, ved at vi har luket bort som bare er på visning av nysgjerrighet og egentlig ikke er på boligjakt. Det har ført til at vi har kunnet gi all oppmerksomhet til de som er interessert, og på den måten fått en mer treffsikker og effektiv prosess .Det vil vi fortsatt ha med som et alternativ framover, selv om det betinger flere visninger.

Økt dokumentasjon

Et spenneningsmoment da kalenderen skiftet fra 2021 til 2022, var hvordan det nye lovverket knyttet til økt dokumentasjonskrav ved boligsalg ville slå ut. I korte trekk handler det om at selgeren i større grad enn tidligere må synliggjøre og dokumentere hvilken tilstand boligen er i ved salg. For å få til det, kreves en uhildet bygningskyndig - en takstmann - som kan skrive en tilstandsrapport. Det er også kommet ny forskrifte om tilstandsrapporter, som gir instrukser om hva som skal være undersøkt i en bolig og hvordan denne undersøkelsen skal være.  

Man kan ikke lenger selge boligen «slik den er», og det holder ikke at beskrivelsen sier at «badet ble pusset opp i 2017». Nå skal den reelle tilstanden fram i lyset, og det skal anslås hvor mye det vil koste å utbedre eventuelle feil, skader og mangler.

Komplisert?

- Nei, kommer det kontant fra Linda.

- Dette er noe vi kan ta oss av for kundene, og vi får en enda viktigere rolle som rådgiver enn før. Dersom de ikke selv har en takstmann de vil bruke, har vi flere dyktige takstmenn vi kan anbefale. Deretter ruller prosessen som før. Det er også viktigere enn noen gang at man bruker fagfolk og får arbeidet dokumentert når ting utbedres i boligen.

- Har det vært mye spørsmål og usikkerhet rundt de nye kravene fra kundene?

- Det skapte litt usikkerhet da det ble offentliggjort gjennom media, men det roet seg ganske fort. Det virker som at det er en allmenn forståelse for at dette gir en trygghet for både kjøper og selger.  Har du en med tanke om å selge, er det ingen grunn til å vente med å starte prosessen. Vi har ansatte med stor lokalkunnskap og loser deg trygt igjennom hele prosessen - med deg og dine ønsker og behov alltid i fokus. Men vi kan gi tips og råd om hvilke grep som kan gjøres underveis. 

- Vi anbefaler alle å starte forberedelsene så tidlig som mulig, slik at du kan bruke tid på å presentere boligen eller leiligheten på best mulig måte. Det er alltid mer innbydende å se bilder når himmelen er blå, gresset er grønt og nyklipt og det blomstrer i bedene enn om det er tåke og regnet høljer ned. Eller det kan handle om å male en vegg og rydde litt før fotografen kommer. Så selv om du ikke har planer om å selge med det første, kan fort drømmeboligen dukke opp og du kan havne i tidsnød. 

DNB Eiendom Halden er den naturlige eiendomsmegleren for HABO-medlemmer som skal selge boligen, da de kjenner historikken og potensialet bedre enn noen annen.

Som HABO-medlem, får du en god rabatt på meglerhonoraret. Men det viktigste, er at du får en megler som kjenner historikken rundt borettslaget ditt best og vet hvilket potensial leiligheten har. Det kan være utslagsgivende for treffsikkerheten når den skal ut i markedet, og med det oppnå en høyest mulig pris. Gjennom samlokaliseringen med HABO-administrasjonen, kan også forhold rundt ansiennitet, forkjøpsrett etc. raskt avklares.  

- I tillegg har vi også DNB Bank under samme tak, slik at man kan raskt få svar på finansiering og lån. Det er med andre ord mange gode grunner til å stikke innom for en prat!   

Fin tid for å selge

 Når vinteren snart er på hell, dagene blir lengre og naturen våkner til liv, er det tradisjonelt en svært god tid for å selge. At koronapandemien i tillegg er avblåst, tror Linda vil øke optimismen ytterligere i markedet.

- Fjoråret var litt «mot normalt» med salgsaktivitetene jevnt fordelt over året. Men nå tror jeg vi får de tradisjonelle sesongtoppene igjen, med våren som kanskje den aller største!