- Dette er nok det mest aktive året i min tid i HABO, sa administrerende direktør Richard Olsen da han presenterte årsberetningen og regnskapet for 2021 under generalforsamlingen i Halden Klub selskapslokaler 15. juni.

 Det var da også utelukkende hyggelige tall han kunne vise fram. Regnskapet viste et økonomisk rekordår for boligbyggelaget, med totale inntekter i 2021 på̊ 20.617.571 kroner, som er 18,7 % høyere enn 2020. Etter skatt ble driftsresultatet på 5.787.823 kroner, som er 28,1 % av driftsinntektene.

Av beretningen kan vi lese at egenkapitalen pr 31.12.2021 er på̊ 42.607.981 - 73,8 % av totalkapitalen. Egenkapitalen i HABO og i datterselskaper har utviklet seg meget positivt de siste 2–3 årene. Boligbyggelaget har en solid egenkapital med betydelige merverdier som gjør at det kan delta i flere og større utviklingsprosjekter.

- Ved tomtekjøp og oppføring av boligprosjekter har HABO valgt å gjøre dette i egne datterselskaper. Uavhengig av modell krever boligutvikling en solid egenkapital og langsiktige investeringer, fortalte HABO-sjefen.

Nybygging

Styret er klar på̊ at nybygging skal være en sentral del av HABO sin virksomhet, og er engasjert i flere utbyggingsprosjekter også̊ utenfor Halden. HABO har til motsetning fra mange andre boligbyggere ingen andre måter å øke sin egenkapital på̊ enn ved årlige overskudd. Det er styret og administrasjonens klare målsetting at HABO skal gå med overskudd for å bygge egenkapital og trygge driften.

Hoveddelen av boligutvikling foregår i HABO Prosjekt AS sine datterselskaper. I tillegg til egenkapital, må̊ selskapet ha tilgang på̊ kapital fra en finansinstitusjon i alle byggeprosjekter. Det er derfor av aller største viktighet at HABO drives på̊ en slik måte at selskapet har tillit i markedet.

Stor byggevirksomhet

HABO Prosjekt AS hadde et overskudd etter skatt på̊ 21,2 mill. I 2021 mot 0,3 mill året før takket være betydelige finansinntekter fra følgende utviklingsprosjekter i fjor.

* Oreid III BRL ble ferdigstilt med 12 av totalt 18 enheter. Alle 12 er solgt og levert. De siste 6 enhetene ferdigstilles i 2022. Prosjektet bygges i Skansenlia Bolig AS som er 100 % eid av HABO Prosjekt AS. Entreprenør er Norgeshus Ø-bygg AS i Halden.

* Sollihøgda bolig AS er 100% eid av HABO Prosjekt AS. Selskapet ferdigstilte 2 eneboliger i 2021. Selskapet hadde et overskudd i 2021 på̊ 0,8 mill. 1 enebolig er under bygging og solgt som overleveres juni 2022. Entreprenør er Hansen & Dahl fra Halden.

HABO Prosjekt er direkte eller indirekte medeier i flere løpende boligprosjekter:

* Tangen Hageby BRL på 20 enheter ble ferdigstilt i 2021. 2 enheter er fortsatt usolgt. Entreprenør har vært Byggmester Gunnar Høvik AS fra Sarpsborg.

* Brattås Eiendom AS har bygd og overlevert 12 boliger på Brattås i 2020 og 2021. Det er et samarbeidsselskap med Asak Holding AS. Entreprenør har vært Øst AS fra Halden. 

* Yventunet BRL i Sarpsborg har vært en formidabel salgssuksess. Her er 65 av 66 enheter solgt. Her er det også̊ bygd 6 stk. Leie-før-eie-leiligheter som har vært utrolig populært. Overlevering startet i juni 2021 og her blir siste enhetene overlevert i september 2022. Entreprenør og samarbeidspartner er Byggmester Gunnar Høvik AS fra Sarpsborg.

* Sandbukta terrasse BRL er et boligprosjekt på̊ Hafslundsøy i Sarpsborg. Prosjekter er nå̊ i sluttfasen og vi har solgt 43 av 50 enheter. Det er et samarbeidsprosjekt med Jack Valleraune AS. Siste enheter overleveres i juli 2022. Entreprenør her har vært PEAB.

* Fladstad Eiendom AS i Rakkestad er et prosjekt på 24 enheter som er under bygging. De første 6 enhetene overleveres i juni 2022. Vi tilbyr også leie før eie her. 2 av de første 6 enhetene er solgt. Her er samarbeidspartner og entreprenør Bjørnstad Bygg AS i Rakkestad.

I sum er HABO Prosjekt AS involvert i ca. 1.200 boliger under utvikling.

Også Halden Boligsenter AS, som eies 100 % av Halden Boligbyggelag, har lagt bak seg nok et strålende driftsår i 2021 med et overskudd på̊ 1,7 mill. - opp fra 1,6 mill. i 2020. Selskapet driver eiendomsmegling og har en franchiseavtale med DNB Eiendom AS, som er et selskap i DNB-konsernet.

Forvaltningsvirksomhet

Kjernevirksomheten i forvaltningsvirksomheten er å medvirke til en god forvaltning av de borettslag, stiftelser og sameier som HABO er forretningsfører for. Oppgavene omfatter i første rekke god forretningsførsel i samsvar med lover og regelverk. I tillegg er viktige felles utfordringer i boligselskapenes vedlikehold og modernisering av bygningene og uteområdene, samt bevaring og videreutvikling av et trygt og godt bomiljø for alle.

Pr. 31.12. 2021 forvalter boligbyggelaget 2918 boliger i 80 tilknyttede borettslag, 9 frittstående borettslag, 35 sameier og 2 stiftelser. Dette er kjernevirksomheten i HABO. Boligbyggelaget har i tillegg avtale med Halden kommune om forvaltningen av kommunens ca. 200 leiligheter i borettslag tilknyttet Halden Boligbyggelag. I tillegg forvaltes ca. 25 kommunale leiligheter organisert på̊ annen måte.

Den samlede bygnings- og eiendomsmassen som HABO forvalter for boligselskapene har en samlet forsikringsverdi til vel 6,5 milliarder kroner. De aller fleste boligselskapenes styrer har utført et godt løpende vedlikehold av bygningsmassene, kan vi lese av beretningen.

I de senere år er mange lag modernisert og oppgradert for betydelige summer. Dette vedlikeholdet fortsetter, og i 2021 - som årene før - vært det vært bra etterspørsel etter HABOs tjenester for teknisk og økonomisk planlegging og oppfølging både når det gjelder vedlikehold, fornying, oppgradering og ordinær drift.

Det er i 2021 startet eller avsluttet vedlikehold og modernisering for ca. 35 mill.

Halden Boligbyggelag hadde pr. 31.12.2021 totalt 6.319 medlemmer, hvorav 2.643 boende og 3.676 ikke boende. I 2021 fikk HABO 388 nye med- lemmer. 148 medlemmer er utmeldt/strøket. Det betyr en økning i medlemsmassen på 240.

- En pen økning, kunne Richard Olsen fastslå.

Styret

HABOs styre i 2021 har bestått av: Leder: Stein Viken. Medlemmer: Bjørn Eilif Thorvik, Stein Erik Murud, Else-Marie Waleur Andersen, Jan-Erik Solheim. Varamedlemmer: Eva Bjørndal, Emilie Grønnern, mens Sten Lilleby har vært leder av valgkomiteen. Alle som sto på valg, ble gjenvalgt.