HABO-sjef Richard Olsen om den gode veksten:

- Borettslag er en fantastisk boform!

HABO er i jevn og god vekst, og hadde ved årsskiftet 6320 medlemmer og rundt 3000 boenheter i porteføljen. HABO-sjef Richard Olsen er ikke overrasket over at stadig flere velger denne boformen, da det gir beboerne en rekke økonomiske og praktiske fordeler.

Samfunnsoppdraget til HABO, er nettopp å skaffe medlemmene gode bomiljøer. Derfor spenner boligmassen over både store leilighetsbygg, romslige eneboliger, flermannsboliger og rekkehus, og befinner seg både sentrumsnært og i mer landlige områder.

- Vi har aldri hatt så mange prosjekter på så mange ulike steder som nå. Målet er at medlemmene skal få velge det som passer best i forhold til plassbehov, økonomi og beliggenhet. I tillegg til mange utbyggingsprosjekter i Halden kommune de senere årene, er vi også representert i Sarpsborg og Rakkestad, sier Olsen.

Enkel boform

Spesielt gjennom vårt «Lei før eie»-konsept, har HABO hjulpet mange unge mennesker inn på boligmarkedet, og boligbyggelaget har mange barnefamilier i sine borettslag med eneboliger eller flermannsboliger. Men gjennomsnittsalderen ligger relativt høyt, sier han.

- En av årsakene til det, er at mange som har eid en egen enebolig gjennom voksenlivet ønsker en enklere boform når alderdommen melder seg, og flytter inn i et borettslag. Her slipper de å måtte bruke masse tid på å klippe plen og hekker, måke snø og male utvendige vegger. Stadig flere verdsetter fritiden høyt og ønsker å bruke den på reiser eller andre hobbyer.

I et borettslag ligger mye i felleskostnadene som man ikke behøver å tenke på; som kommunale avgifter, bredbånd/TV, utvendig vedlikehold osv. Her har man alle muligheter til å kunne ivareta bygningsmassen og den verdien den representerer gjennom fellesskapet.

- Og ved at man eier sin egen eiendom, gis det muligheter til rimelig banklån til større rehabiliteringer. Det gjør det samtidig enklere å få tilslutning til vedlikehold og oppgraderinger fra beboerne, framfor om hver og en andelseier selv måtte ha stått for den investeringen.

At borettslag har mindre forsikringsinnmeldte skader enn andre kollektive boformer, tror Olsen henger sammen med at det er godt tilrettelagt for løpende vedlikehold.

Økonomiske fordeler

Han trekker også fram at borettslagsmodellen faktisk gjør det mulig for mange å anskaffe seg drømmeleiligheten i nye prosjekter, ved at HABO ordner fra 50-75 prosent av lånet til en god rente. Det gjør det enklere å finansiere den resterende delen.

- En annen, økonomisk fordel, er at du slipper å betale dokumentavgift om du kjøper brukt bolig i et borettslag. Det er naturlig nok mange som flytter mellom borettslag i løpet av livet, etter hvert som behovene endrer seg i de ulike livsfasene. Denne skatten er som oftest på 2,5 prosent av kjøpesummen, så du vil spare et betydelig beløp på å velge borettslag.

At borettslaget er tett tilknyttet en kompetent forretningsfører og forvalter som kan bistå både med regnskap og teknisk bistand, er også en trygghet for beboerne. Det sikrer at alt foregår innenfor gjeldende regel- og lovverk.

Begrenset utleiemulighet

Verdt å ta med, er også at mulighetene for utleie i et borettslag er mer begrenset enn i et sameie. I borettslag er det i prinsippet eieren som skal bo i boligen, som bidrar til et mer sammensveiset bomiljø.

- Men som beboer i et borettslag må du naturligvis tåle å ha folk rundt deg, og du har selv et ansvar for å bidra til å skape et godt miljø og naboskap. Er du innstilt på det, har du alle muligheter til å ha det veldig trivelig og godt i et borettslag.

Ta en titt i vår ferske avis og få med deg flere nyheter her!