Wiktoria Kuzincow startet som voksenlærling hos VVS Installatøren Halden i januar, og har funnet seg veldig godt til rette i en mannsdominert bransje. – Ja, dette er langt mer givende enn de jobbene jeg har prøvd meg på tidligere. Her har jeg allsidige og lærerike arbeidsdager i lag med fine kolleger, sier hun. 

Vi møter Victoria i full sving på et forsikringsoppdrag i Tistedal etter en boligbrann, i spann med ... . Ungjenta har ikke tatt den tradisjonelle veien; det vil si først to år på videregående skole og deretter to og et halvt år som lærling; men gått direkte ut i praksis. Hun må da gjennom fire år som lærling, innen hun kan gå opp til fagprøve som privatist.

 De første månedene har gitt mersmak, understreker hun.

 - Ja, dette er midt i blinken, og ikke på langt nær så fysisk tøft som mange sikkert tror. Rørlegger er et fag som egner seg godt også for jenter, og jeg har fått mye positiv oppmerksomhet fra mine venninner på yrkesvalget. Jeg forteller hvordan arbeidsdagene mine er, som har resultert i at flere kan tenke seg å gjøre det samme.

 - Veldig hyggelig

Også daglig leder Morten Jensen er svært tilfreds med å ha den første utegående jenta i bedriften.

- Ja, det fungerer veldig bra. Victoria bidrar til å dra opp arbeidsmiljøet ytterligere, er lærevillig og en god ambassadør både for oss og rørleggerfaget. Jeg merker også at vi får tommelen opp fra våre samarbeidspartnere når de ser at vi har knyttet til oss en jente som lærling. Så dette er en svært positiv for alle parter!

 

 

VVS Installatøren Halden leverer alt av VVShar hatt svært hektiske måneder i 2023. Her er daglig leder Morten Jensen (t.h) på en visitt hos rørlegger  Shkelzen Poterqoi og lærling Wiktoria Kuzincow ute i felten.

 

VVS Installatøren Halden har tatt steget fra kjede- til konserntilknytning:

- Vil komme både våre kunder og ansatte til gode!

Fra å være en kjede bestående av rørleggerbedrifter, har Varme og Bad (VB) blitt et konsern eid av rørleggerne. – Det vil si at vi kan dra nytte av en rekke stordriftsfordeler, sier VVS Installatøren Haldens daglige leder Morten Jensen. - Men først og fremst gir det tilgang til ressurser og kompetanse fra øvrige rørleggerbedrifter i konsernet, slik at vi er kapable til å påta oss enda større og mer komplekse oppdrag,

Endringen betyr at kjedemedlemmene har solgt virksomheten til VB, hvor deler av oppgjøret skjer i form av aksjer. Dermed er medlemmene fortsatt eiere av konsernet VB.

- Det går nok det meste av året innen hele strukturen er på plass, men jeg er ikke i tvil om at dette vil gagne både våre kunder og styrke oss som bedrift. Som igjen øker tryggheten for våre 17 ansatte.

Organiseringen betyr at det blir tettere bånd mellom VB-rørleggerne, som gir tilgang på ressurser og kompetanse alle veier.

- I tillegg blir vi en sterk enhet i forhandlinger med våre leverandører, som gir gunstige priser. Og jo gunstigere prisen blir for oss, desto rimeligere blir det for sluttkunden. I tillegg vil konsernet satse mye på kompetanseheving og ha fokus på teknologi og bærekraft.

- Det er samtidig viktig å understreke at kundene ikke vil merke noe forskjell fra tidligere. Vi beholder det samme navnet, vi er de samme folkene og vi tilbyr de samme tjenestene. Vi blir bare litt bedre!

Mange HABO-borettslag

VVS Installatøren påtar seg alle typer rørleggeroppdrag, og har kunder både over hele Østfold. Størsteparten er som leverandør til profesjonelle utbyggere, og selskapet har en rekke rehabiliteringer av HABO-tilknyttede borettslag på referanselisten som underentreprenør.

- Beboerne får gjerne flere tilvalgsmuligheter, og gjennom VB-tilknytningen har vi tilgang til det beste markedet kan tilby. Vi rigger oss da til i en brakke ved det aktuelle borettslaget, slik at beboerne kan ta alternativene i øyensyn rett på utsiden av døra.

Men private kan selvsagt også henvende seg direkte til bedriften, påpeker han.

- Vi kommer gjerne hjem på en uforpliktende befaring til de som skal rehabilitere badet, og konstruerer deretter drømmebadet via et avansert tegneprogram. På den måten får kunden en veldig realistisk inntrykk av hvordan rommet vil bli seende ut. Vi samarbeider med både flislegger, elektriker og snekker, slik at man bare har ett kontaktpunkt å forholde seg til. Det gir en enkel og ryddig prosess.

Ksn spare vann og energi

Installasjoner av vannmålere er en svært etterspurt tjeneste for tiden hos VVS Installatøren.

- I stedet for at kommunen skal stipulere vannforbruket, vil det for mange lønne seg å installere vannmåler. I tillegg gjør det at man blir bevisst på forbruket, sier Jensen.   

Og for deg som er bevisst på energisparing, kan en smart varmtvannsbereder være ideelt, da det kan styres automatisk etter når på døgnet strømmen er billigst.

- Med generelt høye strømpriser, er det mye penger å spare på en smartbereder. Dessuten kan man få ENOVA-støtte, som gjør at investeringen raskt er spart inn. Det er lønnsomt både for lommeboka og miljøet!