Et godt 2022 for HABO til tross for et urolig byggemarked.

- Vi er inne i et tid med generelle kostandsøkinger og stigende renter, som påvirker situasjonen i boligmarkedet i negativ retning. Likevel kan vi se tilbake på et solid år, med godt økonomisk resultat og gledelig sterk medlemsvekst. Vi står veldig stødig og er optimistisk på fremtiden, sa HABO-direktør Richard Olsen under generalforsamlingen i Halden Klub 7. juni.

De frammøtte fikk se en presentasjon av HABO-aktivitetene i 2022 i form av video og bilder. Deretter tok Richard de nær 50 stemmeberettigede gjennom årsberetning og regnskap, som ble vedtatt uten kommentarer eller spørsmål. Også valgene ble i tråd med valgkomiteens innstilling. Det vil si at Stein Viken ble gjenvalgt som styreleder og Bjørn Thorvik som nestleder.

 

Med styreleder Stein Viken som møteleder og administrerende direktør Richard Olsen som sekretær, ble generalforsamlingen også denne gangen gjennomført på en effektiv og god måte. Det er i løpet av 2022 vært avholdt en ordinær generalforsamling. Styret har hatt 6 styremøter og behandlet 20 saker.  

 

Solide regnskapstall

Det var solide regnskapstall Richard kunne legge fram for generalforsamlingen.

* De totale inntektene i 2022 ble på kr 21.094.442 som er 2,3 % høyere enn 2021.

* Resultat etter skatt ble kr 5.331.386 som er 25,3 % av driftsinntektene. Overskuddet overføres til annen egenkapital. Egenkapitalen pr 31.12.2022 er dermed på 48.076.167 – som utgjør 76,0 % av totalkapitalen.

Egenkapitalen i HABO og i datterselskaper har utviklet seg meget positivt de siste 3–4 årene, kan vi lese av beretningen:

«Vi har de senere årene utviklet et bra økonomisk fundament. Det gjør at vi fremover står godt rustet for noe tøffere økonomiske tider. Egenkapitalen betegnes som god og vi har høy andel egenkapital i konsernet. Ved tomtekjøp og oppføring av boligprosjekter har HABO valgt å gjøre dette i egne datterselskaper».

«Uavhengig av modell, krever boligutvikling en solid egenkapital og langsiktige investeringer. Bygging av nye boliger innebærer alltid en økonomisk risiko. Vi er inne i en tid med større usikkerhet enn på lenge når det gjelder endringer i rente, inflasjon og boligpriser. HABO holder fortsatt jevnt trykk på utvikling av boligprosjekter selv om vi er inne i en periode med noe lavere ferdigstillelse av boliger. Det jobbes allikevel aktivt med kjøp av tomter, regulering og å forberede prosjekter for salg når markedet er noe mindre usikkert enn i dag.» 

 

Nær 50 stemmeberettigede tok turen til HABOs generalforsamling 7, juni.

 

Selve generalforsamlingen var unnagjort på under en halv time, innen protokollen kunne underskrives og arkiveres.

 

Stor eiendomsmasse

Ved årsskiftet forvalter boligbyggelaget 3100 boliger i 84 tilknyttede borettslag, 9 frittstående borettslag, 36 sameier og 2 stiftelser. HABO har i tillegg avtale med Halden kommune om forvaltningen av kommunens ca. 200 leiligheter i borettslag tilknyttet Halden Boligbyggelag. I tillegg forvaltes ca. 25 kommunale leiligheter organisert på annen måte.

Den samlede bygnings- og eiendomsmassen som HABO forvalter for boligselskapene har en samlet forsikringsverdi til vel 6,5 milliarder kroner. De aller fleste boligselskapenes styrer har utført et godt løpende vedlikehold av bygningsmassene. I de senere år er mange lag modernisert og oppgradert for betydelige summer. Dette vedlikeholdet fortsetter.

Det har i 2022 som årene før, vært bra etterspørsel etter HABOs tjenester for teknisk og økonomisk planlegging og oppfølging både når det gjelder vedlikehold, fornying, oppgradering og ordinær drift.

Flere medlemmer

Halden Boligbyggelag hadde etter fjoråret totalt 6.633 medlemmer, hvorav 2.789 er boende og 3.848 ikke-boende. I 2022 fikk HABO 454 nye medlemmer, mens 140 medlemmer er utmeldt/strøket. Det betyr en økning i medlemsmassen på 314 - som utgjør ca. 5 %.

Stort overskudd for HABO Prosjekt AS

HABO Prosjekt AS hadde et overskudd etter skatt på 16,8 millioner i fjor, takket være betydelige finansinntekter fra utviklingsprosjekter:

*  Sandbukta terrasse BL på totalt 50 enheter ble ferdigstilt. Alle er solgt og levert.

* De siste 6 enhetene i Oreid III ferdigstilles i 2023. 4 av 6 enheter er solgt. Prosjektet bygges i Skansenlia Bolig AS som er 100 % eid av HABO Prosjekt AS.

* Sollihøgda bolig AS som er 100 % eid av HABO Prosjekt AS bygger 1 stk. eneboliger med ferdigstillelse i 2023. Selskapet hadde et overskudd i 2022 på 0,3 mill. I tillegg ble reguleringsendringen godkjent i 2022. 12–13 enheter prosjekteres og legges ut for salg i løpet av 2023.

HABO Prosjekt er også direkte eller indirekte medeier i flere løpende boligprosjekter:

* Riskollen AS er et samarbeidsprosjekt med Norgeshus/ Ø-Bygg hvor det planlegges 60-70 enheter. Riskollen 1 BRL på 10 enheter ble deloverlevert i 2022 og de siste blir overlevert i 2023.

* HABO har også 6 stk. eneboliger i rekke under bygging i Kaisaveien, med overlevering i 2024. Brattås Eiendom AS har kjøpt et tomt sammen med MBE Utvikling AS.  

* Yventunet BRL i Sarpsborg ble en stor suksess hvor alle 66 enheter er solgt. I september 2022 ble siste enhetene overlevert. Entreprenør og samarbeidspartner er Byggmester Gunnar Høvik fra Sarpsborg.

* Sandbukta terrasse BRL er et boligprosjekt på Hafslundsøy i Sarpsborg. Alle 50 enhetene i prosjektet er solgt og siste overlevert sommer 2022. Det er et samarbeidsprosjekt med Jack Valleraune AS. Entreprenør her har vært PEAB.

* Fladstad Eiendom AS i Rakkestad er et prosjekt på 24 enheter som er under bygging. De første 6 enhetene ble overlevert i juni 2022. Her er 5 av 6 enheter solgt. De neste 6 enhetene ferdigstilles i juni 2023, hvor 2 av 6 enheter solgt. HABO tilbyr også leie før eie i dette prosjektet. Samarbeidspartner og entreprenør er Bjørnstad Bygg AS i Rakkestad.

HABO Prosjekt har dessuten flere andre prosjekter i utvikling for sine medlemmer og har etablert flere prosjekter og datterselskaper i løpet av 2022 med forskjellige samarbeidspartnere. HABO Prosjekt er involvert i 1.400–1.500 boliger under utvikling, helt i tråd med boligbyggelagets formål.