Busterudgata Vest Borettslag har vært gjennom mange store oppgraderinger de siste årene. Nå får beboerne også to nye heiser og brannvarslingsanlegg.

- Den eldste heisen har tjenestegjort i hele 43 år. Den andre har noen år kortere fartstid, men begge var modne for å erstattes, forteller styreleder Eli K. Andreassen.

Schindlers avdeling i Fredrikstad fikk oppdraget, og selskapet er i ferd med å ferdigstille den første heisen i disse dager. Arbeidet med den neste, vil starte etter sommerferien.

- Ved at vi tar for oss en og en heissjakt, har vi alltid en heis tilgjengelig da det er gjennomgående ganger mellom byggene. Det blir riktignok litt ekstra trim på mange av beboerne, men det tar de med godt humør, sier hun.

Berømmer beboerne

I løpet av få år har borettslaget blant annet byttet vinduer og leilighetsdører, fått nye vannrør, jordvarmeanlegg for varmtvannet, utvendig avfallsanlegg og rustet opp fellesarealer og trappeoppganger. Det har naturlig nok berørt hverdagene til beboerne i de 97 leilighetene, og Eli berømmer dem for den store tålmodigheten de har vist. Hun kan «trøste» med at det ikke er planlagt noen ytterligere store rehabiliteringer når heisene og brannvarslingssystemet er på plass.

Borettslaget bruker HABOs tekniske avdeling, ved Fredrik Hoffstrøm som prosjektleder, og både Eli og Fredrik forteller om en god prosess så langt - til tross for at leveranseutfordringer på grunn av koronapandemien og krigen i Ukraina har ført til noen forsinkelser i framdriften.

- Det viktigste er at vi får et bra sluttprodukt, og vi er veldig trygge på den kvaliteten vi får med Schindler som leverandør. Også de gamle heisene er fra Schindler, som har vist seg være svært solide. Da vi primært har godt voksne beboere i borettslaget, blir heisene brukt veldig mye. Det gjør det ekstra imponerende at de har holdt i så mange år. Og når også servicen og oppfølgingen har vært upåklagelig, falt valget på dem igjen selv om det også var andre tilbydere i anbudsprosessen, sier Eli.

Stor jobb

Schindlers avdelingsleder Per Kristian Johannessen forteller at det både er en omfattende jobb og et presisjonsarbeid å tilpasse heisen til sjakten. De benytter Trøgstad-selskapet LBU til å demontere de gamle heisene og utføre diverse tilpasninger, innen de selv tar over og starter monteringsarbeidene. Han kan love at borettslaget får to svært moderne, sikre og stillegående heiser.

- Denne heistypen er en del av Schindlers nye produktserie for totalutskifting av heiser til bolig- og næringsbygg over hele verden, og er gjennomtestet på alle måter. Den har et nytt styringssystem og er basert på beltedrift, ikke vaiere som tidligere. Det gjør den til en av de mest stillegående heisene på markedet, i tillegg frigjør man maskinrommet på toppen. Jeg er veldig trygg på at brukerne vil bli fornøyde med dette produktet.

Heisen er sertifisert for 13 personer, opptil 1125 kilo. Automatisk lastfunksjon sørger for at heisen ikke stopper for å ta inn flere dersom det vil føre til overlast, det har varslingsanlegg og 1000 målepunkter overvåker heisanlegget kontinuerlig. Når heisen ikke er i bruk, sørger UV-lys for å desinfisere de innvendige overflatene en gang i døgnet. Med andre ord; en svært avansert, moderne og trygg heis. 

Før heisene ble satt i bestilling ble det gjort et grundig arbeid i styret med valg av overflater, gulv og innredning. Dette slik at heisene skal holde seg pene lenge.

Nytt brannvarslingssystem

Samtidig med arbeidene med heisen, installerer borettslaget også brannvarslingsanlegg.

- Med all rehabilitering som er gjort og gjøres i borettslaget, ble en brannkonsulent kontaktet for å sjekke om alle krav til brannsikkerheten var oppfylt. Selv om brannsikkerheten i Busterudgata var og er god, ble det bemerket i rapporten at blokkene manglet seriekoblet brannvarslingsanlegg.  Blokkene er gjennomgående med store fellesarealer. Da skal man etter dagens krav ha brannvarslingsanlegg, sier Fredrik Hoffstrøm.

Med Elisenberg Elektro som utførende installatør falt løsningen på kablede brannvarslere, slik at beboerne ikke er avhengig av å måtte skifte batterier i røykvarslerne. I tillegg til at alarmen går ved røyk- eller branntilløp, vil styreleder og vaktmester få digital varsling og raskt kunne foreta seg nødvendige tiltak.

 - Med disse arbeidene i havn, har vi gjort investeringer som både løfter verdien på hver enkelt leilighet og bomiljøet generelt, konkluderer styreleder Eli K. Andreassen.

På bildet: fra venstre: HABOs prosjektleder Fredrik Hoffstrøm, Elisenberg Elektros daglige leder Øystein Langvik, styreleder Eli K. Andreassen og Schindler Fredrikstads avdelingsleder Per Kristian Johannessen.