- Jeg er imponert over hvor kjapt de 22 garasjene ble satt opp, og har ikke noe å utsette på jobben som er gjort. Dette vil gi borettslaget både attraktive parkeringsplasser og et visuelt løft, sier Solbakken Borettslags styreleder Kåre Thorvaldsen. Alle garasjene har fått innlagt strøm og er tilrettelagt for elbillading. I tillegg er det satt opp ladestasjoner utenfor både høyblokka og langblokka.   

- De gamle garasjene var bygd rett på bakken og var i ferd med å gå i oppløsning. Det var på høy tid å erstatte dem, forteller Thorvaldsen.

Det var også beboerne i de 82 boenhetene enig i, og ga sitt samtykke på en ekstraordinær generalforsamling. Etter å ha innhentet tilbud fra flere leverandører, bestemte styret seg raskt for å gå for Karlshusgarasjene AS, som kan skreddersy garasjer i forhold til tomten og bebyggelsen. De tok dessuten hånd om hele oppdraget med å rive de gamle garasjen, samt opparbeide grunnforholdene og støpe såle til de nye.

- Da grunnarbeidene var ferdig, monterte Karlshus-gutta garasjene i løpet av noen få dager. Byggene kom som moduler og kunne løftes på plass på kort tid. De jobbet utrolig effektivt.


Solbakken Borettslags styreleder Kåre Thorvaldsen er svært godt fornøyd med de nye garasjene. De har fått innlagt strøm og er ladeklare. Flere av dem ble også litt større enn de gamle. Samtidig med å investere i nye garasjer med innlagt infrastruktur for elbillading, har borettslaget også fått fire ladepunkter på de utvendige oppstillingsplassene. – Blir det behov for flere ladestasjoner i årene framover, kan anlegget enkelt utvides, sier styrelederen.

 

Opplegg for elbillading

Samtidig med oppgraderingen, ønsket borettslaget å tilrettelegge for elbillading, og allierte seg med Elisenberg Elektro. Det ble strukket ny tilførselsledning inn til borettslaget for å sikre tilstrekkelig strømkapasitet, deretter ble det lagt til rette for elbillading i garasjene – mens de som disponerer garasjene må ta kostnaden for selve ladeboksen om de ønsker lademulighet.

I tillegg er det montert fire frittstående ladepunkter for de som ikke disponerer garasje.

- Vi har brukt Elisenberg Elektro mange ganger, og har alltid vært fornøyd med arbeidet de har gjort. Derfor var det naturlig for oss å henvende oss dit også denne gangen. Vi har også valgt å overlate administrasjonen av ladeanlegget til dem. Det vil si at de har drift og vedlikehold, samt at de også sørger for å fakturere dem som benytter lademulighetene, sier styrelederen. 

Thorvaldsen forteller at garasjeplassene blir tildelt etter ansiennitetsprinsippet. Tidligere har beboerne måttet betale et depositum for å disponere garasjene, men de er nå innløst av borettslaget og de betaler i stedet leie. 

Borettslaget hadde et budsjett på 5 millioner kroner for garasjene og ladesystemet, hvorav 3,5 millioner er låneopptak og det resterende betalt fra opparbeidet egenkapital. Totalsummen ser i skrivende stund ut til å ende litt under budsjettet.

Har oppgradert gjennom mange år

Thorvaldsen flyttet inn i borettslaget i 2013, og kan fortelle det har nærmest vært kontinuerlig oppgraderinger siden den gang. Innglasserte verandaer og nye baderom og rør har vært de største og mest inngripende prosjektene. Tidligere i år har de også modernisert avfallshåndteringen med nedgravde kontainere.

- Jeg må berømme beboerne for deres tålmodighet og vilje til å ta investeringene i felleskap, med visshet om at det gir både bedre bostandard og økt verdi på boenhetene. Nå skal vi markere oppstillingsplassene utendørs. Etter det, vil det forhåpentligvis bli lenge til det er nødvendig med nye prosjekter!