Stor oppslutning om Halden Næringsutvikling

I løpet av drøye to og et halvt års drift, har Halden Næringsutvikling vokst fra 30 til 210 medlemmer.

- Det forteller at det er et behov for å ha et felles talerør på vegne av næringslivet i byen. Og jo flere vi er, desto sterkere står vi, sier en fornøyd daglig leder Ingeborg Marie Østby Laukvik.

Halden Næringsutviklings oppdrag er å styrke næringslivet og bidra til at det skapes flere jobber i Halden, og gjennom det skape verdier som kommer alle til gode.

Det er hårete mål de har satt seg;

* Halden skal være den mest næringsvennlige byen i Norge

* Det skal etableres 250 nye arbeidsplasser i byen innen 2024

I tillegg skal Halden Næringsutvikling sette en dagsorden som utvikler næringslivet i Halden og ha minst 150 medlemmer innen 2024, kan vi lese av strategidokumentene.

 

Halden næringsutviklings daglige leder Ingeborg Marie Østby Laukvik og hennes team jobber kontinuerlig for å bedre rammebetingelsene til sine medlemmer. Hun får skryt av HABO-direktør Richard Olsen, som blant annet sitter i et byggeforum i regi av Halden Næringsutvikling. – Det er viktig å samle kreftene, og jeg har forventninger om – og tro på - at næringsforeningen skal få gjennomslag for sitt arbeid, sier han.

Møter mellom mennesker skaper utvikling

Status per i dag, er at foreningen allerede har fått 210 medlemmer. Ingeborg Marie Østby kan dermed trygt konkludere med at de har oppnådd mye på kort tid, til tross for at koronapandemien lenge la sterke begrensninger på aktivitetene.

For det er nettopp i møtet mellom mennesker utviklingen skjer, påpeker hun.  

- Det er gøy å jobbe med en så engasjert medlemsmasse. Vi har etablert ulike prosjektgrupper og har igangsatt masse ulike prosjekter og prosesser på tvers av medlemmer, og vi koordinerer samarbeidet mellom næringslivet og kommunen. Sammen skaper vi knoppskyting, gode rammebetingelser og bærekraft.

- Vår styrke ligger nettopp i fellesskapet som oppstår mellom medlemmene, og vi avholder arrangementer og møteplasser gjennom hele året.

 

- Vi er godt i rute i forhold til strategiplanen, fastslår Østby Laukvik.

Må ha forutsigbarhet

I den første fasen handlet mye om å snakke med medlemmene og kartlegge behovene innen de ulike næringsområdene.

- Blant annet fikk vi et tydelig mandat fra aktører innen eiendomsutviklere å være en stemme inn mot det pågående arbeidet rundt arealdelen i kommuneplanen, som skal være førende de neste 30 årene. Skal vi nå de vekstmålene som er satt i kommunen, må investorer og boligutviklere ha forutsigbarhet.  

- Forutsigbarhet er det viktigste av alt, understreker hun.

Spenning rundt Oreid 2-utbyggingen

Den første boligutbyggingen på Oreid har vært en kjempesuksess, der HABO har bygd ulike typer boliger for sine medlemmer i samarbeid med Oreid Utvikling. Nå knyttes det stor spenning til om Oreid 2-utviklingen gjennomføres i tråd med den opprinnelige arealplanen.

Akkurat det, skriver gjerne HABOs administrerende direktør Richard Olsen under på – og trekker fram utbyggingen av Oreid 2 som et godt eksempel.  

I 2018 varslet Oreid Utvikling oppstart av planen, og leverte de komplett planforslag til Halden kommune i september 2019. Behandlingen ble imidlertid satt på vent i påvente av rullering av kommuneplanens arealdel. I forslaget til ny arealplan, som om få dager skal besluttes, er Oreid 2 foreslått tatt ut av planen av politikerne og tilbakeført til «Landbruk, Natur og Friluftsliv» (LNF).

- Det er mange som vil bidra til utvikling i Halden, men det betinger gode rammevilkår. På Oreid har investorer gått inn med enorme pengebeløp og opparbeidet infrastruktur, med trygghet om at hele det avsatte området skulle utvikles til attraktive boliger både for haldensere og folk utenbys fra. Om Oreid 2 blir tatt ut av planen, vil store verdier forsvinne. Det er det stikk motsatte av å skape forutsigbarhet.

- Men i og med at Oreid 2 ligger inne i den opprinnelige planen, har jeg fortsatt et godt håp om at man tar til fornuft og ikke tar den ut, legger han til.

Har et overordnet blikk

Halden Næringsutviklings leder har ingen problemer med å forstå Olsens argumentasjon. Hun forteller at de ikke jobber med enkeltprosjekter, men ser på helheten i rammeverket for å oppnå best mulig forutsetninger på vegne av alle sine medlemmer.

- Jeg har forståelse for at politikerne og byplanleggerne ønsker å utvikle en kompakt sentrumskjerne. Men det er fullt mulig å ha to tanker i hodet på én gang. Om arealbruken innskrenkes vesentlig, frykter jeg at det vil stoppe utviklingen.  

- Vi har hatt møter med alle politiske partier under høringsrunden, og har gitt klare tilbakemeldinger om hvordan arealplanen kan være et godt verktøy for økt sysselsetting og tilflytting.

Hun trekker fram det faktum at pandemien har endret manges arbeidssituasjon, gjennom økt bruk av hjemmekontor. Det gjør at flere ser muligheter til å bo utenfor storbyene.

- Skal Halden dra nytte av det, må vi gjøre oss attraktive ved å ha et variert boligtilbud. Det er nå vi reder for framtiden, og jeg har stor tro på at våre synspunkter blir tatt med når de viktige beslutningene skal tas.

- Og vi jobber alle for det samme målet, minner hun om.