Gamle pipeløp kan føre til dårlig trekk i ovnen, dårlig fyringsøkonomi og i verste fall pipebrann. Derfor trenger de jevnlig ettersyn og rehabilitering. – Heldigvis behøver man ikke å rive de gamle pipene, sier prosjektleder Stian Aleksander Grytøyr i HABOs tekniske avdeling.

Stian har fått i oppdrag å lede arbeidene med rehabilitering av pipene på de tre blokkene i Næridsrød III Borettslag. Det vil si totalt 12 pipeløp. Dette som resultat av naturlig elde på pipene i borettslaget som ble etablert i 1966.

- Vi regner med å komme i gang med å rehabilitere pipeløpene i november, og vil være ferdig i god tid før jul, sier prosjektleder Stian Grytøyr hos HABOs tekniske avdeling.

- Vi monterer nye stålrør innvendig, samt avsug på toppen for å sikre god trekk i beboernes ovner. Som igjen betyr et bedre inneklima og god fyringsøkonomi for de som benytter vedfyring til varme. I tillegg blir det etablert nye påkoplingspunkter i den enkelte leilighet.

Med de strømprisene vi opplevde gjennom vinteren i fjor, er der stadig flere som bruker nettopp ved som en alternativ varmekilde, både for å ta ned strømtoppene og sørge for lun varme selv på de mest forblåste og kalde vinterdagene.

- Det er Varmefag Halden som står for arbeidene, med oppstart i november og ferdigstillelse i løpet av tre, fire uker. Alt skal være på plass i god tid før jul, lover han.

Ulike årsaker til slitasje og skader

Det er mange ulike årsaker til skader og slitasje på piper. Vær og vind med høy fuktighet og temperaturendringer over lange perioder, kan over tid bidra til både skader i form av sprekker, kondensskader og vanlig slitasje. Men også innsiden av pipen kan ha blitt nedbrutt av sot eller fyringsskader.

- Derfor er det viktig å ha piper med på vedlikeholdsplanen. Det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite for å være sikre på at det ikke er fare for pipebrann eller dårlig fyringskvalitet, sier Stian.

Varmefag oppgir følgende fordeler med rehabilitering av pipe:

Brannsikkerhet: Den viktigste fordelen med å rehabilitere pipeløpet er bedre brannsikkerhet. Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året, og konsekvensene kan bli fatale. Dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp kan være brannårsaken.

Bedre trekk: En tett og trygg skorstein gir bedre trekk og optimaliserer driftsforholdene i pipa.

Verdiøkning på boligen: En rehabilitering av pipeløpet kan bidra til å øke verdien om du skal selge boligen.

Økonomisk: En dårlig pipe gir dårlig fyringsøkonomi siden varmetapet kan bli stort i en pipe som ikke er tett. En rehabilitert pipe kan sammen med en rentbrennende peis/peisovn gi en virkningsgrad på 75-80 prosent, noe som gir en reduksjon i vedforbruket og dermed en besparelse i fyringskostnadene.

Miljøvennlig: Feil på skorstein og ildsteder kan føre til betydelig forurensning, og en rehabilitert pipe bidrar til å holde miljøet renere.

 

Borettslaget består av tre bygg med totalt 12 pipeløp som skal rehabiliteres.