Tom André Fosseng Hansen var eneste HABO-medlem som forhåndsmeldte sin interesse da leiligheten i Niels Stubsgate Borettslag lå ute til salgs. Dermed kunne han sitte stille i båten og vente til budrunden var over. – Jeg tegnet medlemskap to dager tidligere, som ble utslagsgivende. Det var utrolig heldig for meg, men jeg fikk nesten litt dårlig samvittighet overfor vedkommende som hadde det høyeste budet, sier 37-åringen.

For en tid tilbake solgte Tom André sin enebolig på Hovsfjellet, plasserte inventaret på et lager og bosatte seg midlertidig hos sin mor i påvente av at en egnet leilighet skulle dukke opp.

Da en 73 kvadratmeter boenhet i Niels Stubsgate 3 dukket opp i en annonse, fattet han umiddelbart interesse.

- Prisen var lav og størrelsen passet meg godt. Selv om det er forholdsvis høy fellesgjeld, er det mye som er inkludert i felleskostnadene som man må betale for også om man eier egen bolig – slik som varmtvann, kommunale avgifter, tv- og internett etc.

- I tillegg følte jeg at beliggenheten var god, da jeg har to brødre som er bosatt i samme nabolag og det er kort vei til sentrum. 

Måtte lese seg opp

Tom André har eid og solgt flere boliger tidligere, men har aldri vært bosatt i en borettslagsleilighet. Derfor visste han ingen ting om forkjøpsrett før nå.  

- Det var min mor som nevnte forkjøpsretten knyttet til borettslag, og som jeg måtte lese meg opp på. Dermed meldte jeg meg inn i HABO, men hadde ikke drømt om at to dagers ansiennitet skulle være nok til å sikre meg leiligheten uten å møtte ta del i budrunden.

Også moren valgte å melde seg inn i HABO, med tanke på at det en gang i framtiden kan bli aktuelt for henne å selge det store huset hun bor i nå og flytte i leilighet.  

- Jeg har nå fått forståelse for at mange melder barna sine inn i boligbyggelaget, slik at de står sterkere når de en gang skal inn på boligmarkedet, sier han. 

Jobber på plattform

Tom André vokste opp i Son og Drøbak, og bodde tett ved Oslofjorden inntil moren og sønnene flyttet til Halden i 2014. I hele voksenlivet har han jobbet offshore, for tiden er han stasjonert på riggen Deepsea Aberdeen på Breidablikkfeltet i Nordsjøen.

- Jeg er to uker på plattformen etterfulgt av fire uker hjemme. Selv om det er 12 timers arbeidsøkter og til tider svært tøffe tak når jeg er ute, er dette en rytme og en livsstil jeg trives svært godt med.

For å komme seg på jobb, må han ta fly fra Gardermoen til Stavanger. Deretter følger en drøye 18 mils tur med helikopter. En lang reisevei, derfor hadde han egentlig tenkt å se etter et sted å bosette seg betydelig nærmere flyplassen.

- Men da jeg leste at det er snakk om direktetog fra Halden til Gardermoen, uten å bytte tog på Oslo S, revurderte jeg planene. Men jeg pleier aldri å bo på samme adresse mer enn 5-6 år, så jeg får se hva det blir til etter hvert.

Som den eneste som forhåndsmeldte interesse for leiligheten, kunne Tom André «sitte rolig i båten» og vente til budrunden var over innen han bestemte seg for å kjøpe. – Veldig behagelig, og nå skjønner jeg at foreldre melder inn sine barn i boligbyggelaget, fastslår han.

 

Overtakelse i mars

Tom André har for lengst bestemt seg for at den skal pusses opp før han flytter inn.

- Det er nok ikke blitt gjort så mye i leiligheten siden bygget ble reist i 1990, derfor kommer jeg til å bytte både kjøkken og bad i tillegg til maling og generell oppussing, slik at den vil framstå som ny. Det er en investering i egen trivsel, men også for å øke attraksjon og verdi om jeg velger å selge om noen år, sier den sympatiske oljearbeideren.

 

Hva betyr forkjøpsretten i praksis for den som skal selge, og for den som skal kjøpe?

Forkjøpsretten er en stor fordel for alle som er medlemmer i et boligbyggelag. De kan kjøpe en bolig, uten å delta i budrunden.

I praksis betyr ikke forkjøpsretten så mye for selger. Forkjøpsretten håndteres profesjonelt av eiendomsmegleren og boligbyggelaget. Regelverket er også slik at borettslaget garanterer for oppgjøret ved bruk av forkjøpsretten, slik at tryggheten for selger er god.

For den som har vunnet budrunden kan det være ergerlig å miste boligen på forkjøp. Men det er viktig å huske på at alle kan melde seg inn i et boligbyggelag, det er ingen eksklusiv rettighet.

Hvem anbefales å melde seg inn i et boligbyggelag?

Alle. I dag er over 1 million mennesker medlemmer i de ulike boligbyggelagene i Norge. Medlemskap er derfor ingen eksklusiv rettighet, men noe som er åpent for alle til en lav kostnad.

Det er en svært god investering for senere kjøp av bolig. I dag har også flere boligbyggelag samarbeid om bruk av ansiennitet, og enkelte boligbyggelag har borettslag i flere områder av landet. Et medlemskap i et boligbyggelag kan derfor gi god fleksibilitet og mange muligheter. 

Det er også mulig å overføre medlemskapet i boligbyggelaget mellom familiemedlemmer, og barn kan for eksempel få overført ansiennitet fra foreldre. Man kan imidlertid ikke få lengre ansiennitet enn fra sin egen fødselsdato.

Hva skjer dersom du har bydd på leiligheten, men noen med forkjøpsrett tar over budet?

Forkjøpsretten avgjøres etter lovbestemte frister. Borettslagsloven gir to muligheter, avklaring på forhånd eller på etterskudd, men forhåndsavklaring er mest brukt.

Ved forhåndsavklaring annonserer boligbyggelaget at den aktuelle bolig skal selges på sine nettsider. De som ønsker å bruke forkjøpsretten må melde sin interesse innen en frist på minst 5 virkedager.

Salget gjennomføres med budrunde der budgiverne kan vite om noen har meldt sin interesse. Når budrunden er avsluttet gir selger beskjed til boligbyggelaget og opplyser om pris og vilkår. Boligbyggelaget har da kun 5 dager på seg til å avklare om de som har vist sin interesse vil kjøpe boligen på forkjøpsretten til den aktuelle prisen.

Ved en etterskuddsvis avklaring sender selger eller megler inn opplysninger til boligbyggelaget om salget etter at salgsavtale er inngått. Boligbyggelaget har da en maksfrist på 20 dager på å annonsere og avklare om forkjøpsretten skal benyttes. Etter annonsering har medlemmene i boligbyggelaget 5 dager på å melde forkjøp, og de som melder seg innen denne fristen er forpliktet av meldingen. 

I begge tilfeller avgjør boligbyggelaget hvilket av sine medlemmer som har lengst ansiennitet, og melder dette tilbake til selger/megler.

Når meldingen om at boligbyggelaget vil benytte sin forkjøpsrett er sendt til selger, er den opprinnelige kjøperen fri sin forpliktelse etter avtalen, og står fritt til å by på andre boliger.

(Kilde: NBBL)