Advokat Morten Solberg hadde «hovedrollen» under årets høstkonferanse på Laholmen Hotel i Strømstad, hvor mye av tiden var viet til mislighold i borettslag. Han underbygde teorien med en rekke eksempler som er blitt prøvd for retten, som ga de rundt 80 frammøtte styremedlemmene en svært virkelighetsnær kompetanseoverføring.

 

Advokat Morten Solberg brukte eksempler fra relevante misligholdsaker som har vært prøvd i retten. Det skapte godt engasjement blant de frammøtte. 

 

- Ja, her er det mange som kjenner seg igjen i det daglige styrearbeidet. Derfor legger vi stor vekt på den juridiske delen under disse samlingene våre, sier HABOs administrerende direktør Richard Olsen.

Rundt 80 styreledere og styremedlemmer hadde tatt turen til årets høstkonferanse i Strømstad.

- Det er mange nye styremedlemmer fra år til år, som lærer masse på disse samlingene. Både gjennom Morten Solbergs innlegg og ved at man deler erfaring med styremedlemmene i de andre borettslagene. Her knyttes det også relasjoner, slik at man kan spille på hverandres erfaring når det oppstår problemstillinger som må håndteres. Møter du en utfordring i borettslaget, er det helt sikkert noen andre som har opplevd tilsvarende.

Hvitvasking og korrupsjon

Høstkonferansen gikk som vanlig over to dager, med frammøte fredag ettermiddag. Første tema handlet om hvitvasking og korrupsjon, med økonomi- og forvaltningsleder Anne Wahlstrøm som innleder. Hvitvaskingslovens formål er å forebygge og avdekke hvitvasking og terrorfinansiering.

- Borettslag og sameier er i utgangspunktet ikke berørt dirkete av loven, men gjennom kjøp av varer og tjenester fra bedrifter som er underlagt dette lovverket, kan man bli pliktig til å redegjøre for borettslagets aktsomhetsvurderinger, opplyste hun.

Hun anbefalte også styrene å bruke de digitale løsningene som krever at flere enn styreleder godkjenner, sjekker og vedtar, som vanskeliggjør underslag eller hvitvasking.  

Deretter ble det innslag om TV og internett i borettslag og digital sikkerhet ved Viken Fiber og Telenor, innen Stein Håkon Glosli og HABOs tekniske sjef Jan-Erik Solheim informerte om framtidige krav til boliger og energieffektivisering.

Nyheter i styreportalen

Lørdagen åpnet med nyheter og nyttige funksjoner i styreportalen, med Anne Wahlstrøm og økonomi- og forvaltningskonsulent Sindre Olsen Vevelstad på podiet.

- Nå kan dere laste ned giroer direkte og kan se reskontro til hver enkelt og se hvem som har betalt og hvem som ikke har betalt, fortalte Anne.

Forvaltningskonsulent Sindre Olsen Vevelstad tok deltagerne gjennom nyttige funksjoner i styreportalen sammen med økonomi- og forvaltningsleder Anne Wahlstrøm.

 

Hun informerte også om den nye funksjonen «meldinger», som tillater en toveis kommunikasjon til alle beboere som er innlogget. Sindre påpekte viktigheten i at portalen gir styreoppgavene enklere for etterfølgerne, ved at all dokumentasjon ligger lett tilgjengelig. Han gjennomgikk også videoveiledningen for opprette og avholde styremøter, endre og vedta budsjetter i portalen – og flere øvrige, nyttige informasjonsvideoer.

Sindre minnet også om portalens fortreffelighet når det gjelder oppfølging av saker som løper over tid, som store rehabiliteringer.

- Da kan man enkelt hente opp den forrige statusen, slik at man slipper å starte på nytt hver gang.

Mye matnyttig jus

Resten av lørdagen var viet advokat Morten Solberg, som gikk gjennom styrets oppgaver og plikter. Han påpekte blant annet kravet om tydelighet; at folk må skjønne hva som faktisk er vedtatt. Advokaten viste til flere vedtak som endte i retten, og som endte med at borettslagene tapte saken nettopp på grunn av utydelige vedtak.

- Det er kommet nye krav til tydelighet, og det er styrets ansvar, understrekte han.

 Solberg påpekte også viktigheten at styremedlemmene setter seg godt inn i dokumentene og faktisk er klar over hva de er med på å beslutte.

- Styret skal kjenne sakens fakta og forståelse av jussen – eller innhente råd.

Elisabeth Evy Foss er styreleder i Brabo borettslag, og kunne fortelle at hun hadde godt nytte av styreportalen.

 

Mislighold

Solberg brukte mye tid på eksempler om mislighold, og hvordan styret skal angripe slike hendelser. En fellesnevner, var viktigheten i å gi skriftlige advarsler og ikke minst dokumentere de faktiske forhold, som kan være helt avgjørende om saken ender i retten.

- Det er en dommer som skal lese klagene. Skal borettslaget nå fram, må de i klartekst beskrive hva som har skjedd, når det skjedde etc. Det som er dokumentert, er det eneste dommeren forholder seg til. 

Han trakk fram en rekke velkjente årsaker til stridigheter, som støy, lukt, forsøpling, busker og trær, parkering etc, og hvordan det kunne forebygges.

- Mye kan unngås ved å ha tydelige ordensregler. Beskriv i detalj hva som tillates og hva som ikke tillates, var hans klare budskap til den lydhøre forsamlingen.

 

Mange bruker anledningen til å dele erfaringer i pausene. En viktig arena for å knytte nettverk.

Sandra Myrvang vant den uhøytidelige gjettekonkurransen i regi av DNB Eiendom Halden. Her gratuleres hun av eiendomsmegler Jan-Marcus Lilledal.