- Pågangen har doblet seg i løpet av kort tid. Men jeg tror vi skal få hjulpet alle som trenger en håndstrekning til jul, sier korpsleder Øyvind Askevold hos Frelsesarmeen i Halden. - Haldenserne har et stort hjerte for hverandre, og mange vil bidra.

Skal den lokale Frelsesarmeen kunne gi noe ut, er den avhengig av å få noe inn. Slik er mekanismen. Og jo flere som trenger hjelp, desto mer almisser trenger de. Nå er behovet større enn noen gang. Askevold har likevel tro på at de skal kunne bidra til en hyggeligere jul for de mange som sliter.

- I fjor fikk vi til sammen inn 620.000 kroner fra julegryta i Tista Senter, inklusiv Vipps og gaver fra næringslivet, som er rekord. «Jul i Halden» bidro med 80.000 kroner, som har vært en fantastisk bidragsyter gjennom mange år. I år har Gjensidigestiftelsen overlevert 100.000 kroner, og også andre har varslet at de vil gi betydelige beløp. Vi har mange gode hjelpere der ute, påpeker han.

Henter på Matsentralen

Frelsesarmeen har matutdelinger i lokalene annenhver mandag, og køene har vokst betydelig de siste årene. Da vi tar turen for en prat, kan han fortelle at det på den siste utdelingen var 180 personer innom.

- I tillegg vet vi at det er mange som kvier seg for å ta kontakt, fordi de føler på skam å måtte be om hjelp. Det er ikke lenger bare de som har falt utenfor samfunnet som sliter. Det er en bekymringsfull utvikling. 

Maten hentes to ganger i uka hos Matsentralen i Oslo, men også der begynner de å merke knapphet på mat fordi pågangen hele tiden øker.

- Vi pakker så godt vi kan til de som trenger det. Vi avviser ingen, men spør om fornavn, hvor mange de er i husstanden, om de spiser kjøtt etc.

Det er også andre aktører som står for matutleveringer i Halden; som Kirkens bymisjon. Askevold kan fortelle at partene skal se på et mulig samarbeid, slik at det blir én felles utlevering.

- I Moss har Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Evangeliesenteret og Varmestua gått sammen om å dele ut mat til trengende. Det gjør det mer transparent og oversiktlig. Det er i hvert fall verd å se på om vi kan gjøre ting annerledes og bedre.

Julen er en vanskelig tid for mange

For de som opplever knapphet i hverdagen, er julen en ekstra vanskelig tid med forventninger om gaver, god mat og kos – spesielt for barnefamilier. Frelsesarmeen omfordeler pengene de får inn i adventstiden på best mulig måte, som er et kjærkomment bidrag for mange.

- Vi gir blant annet gavekort til barn og rekvisisjon på mat hos Rema 1000 til de voksne. Etter et vanskelig år for mange, med rentehevinger og økte priser på det meste, er vi veldig spente på pågangen fram mot jul. Men jeg er trygg på at vi skal klare å gi alle en litt hyggeligere jul, takket være gavmilde haldensere!

PS; du kan også vippse penger til Frelsesarmeens julegryte, på vippsnummer 78357.

I butikken til Frelsesarmeen Halden, kan du finne et fint plagg for en rimelig penge. Plaggene er alle levert av givere, og tilbudet drives utelukkende av frivillighet. – Det gir oss et viktig årlig bidrag til driften og matutdelingen, sier Askevold.