HABO løfter nå klimafokuset ytterligere for å kunne bidra til det grønne skiftet, og har engasjert Stein Håkon Glosli i Green Seed AS som mentor og rådgiver. - Vi ønsker å sette et lavest mulig klimaavtrykk, og samtidig gi våre medlemmer muligheter til å ta grønne valg, sier HABO-direktør Richard Olsen og teknisk sjef Jan-Erik Solheim.

Glosli har lang fartstid i byggebransjen, hvor han har bekledd flere ulike roller. De siste sju årene som administrerende direktør hos Bache Østfold, innen han valgte å gå «all in» i sitt eget selskap Green Seed (grønt frø). Glosli har lenge vært opptatt av klimavennlige løsninger i sin yrkeskarriere, og har således opparbeidet seg stor kompetanse innen dette feltet.

Men samtidig ligger det også en personlig drivkraft bak valget, forteller han.

- Jeg er far til fire barn og har barnebarn. Mitt sterke ønske er å kunne bidra til at de – og alle andre fremtidige generasjoner - kan vokse opp på en bærekraftig klode. Om den globale oppvarmingen øker ytterligere, vil det få katastrofale følger for alt liv på jorden. Det bør vi alle bidra til at vi unngår.

- Det er ikke et valg, det er en plikt.

Han påpeker at byggene våre utgjør en svært stor del av klimagassutslippene, og berømmer HABO for at de ønsker å gå i bresjen som en bærekraftig boligutbygger og – forvalter.

Energistrategi

HABO-direktør Richard Olsen sier de lenge har vært opptatt av klimavennlige løsninger i sine byggeprosjekter, men at de nå setter det ytterligere i system og løfter bærekraft til et nytt nivå.

- Stein Håkon vil bistå oss med å lage en strategiplan for våre framtidige byggeprosjekter. I tillegg vil han sitte i styret i HABO Prosjekt AS, hvor det tas beslutninger om hvilke tomteområder vi skal bebygge og hvilke prosjekter vi skal ta del i. Og ikke minst hvordan vi skal bygge i forhold til å legge til rette for energieffektive løsninger og minimere CO-2 utslipp. Det er der vi må forankre våre strategier.

Også innen rehabiliteringsprosjekter ønsker HABO å kunne påvirke til at det blir valgt klimavennlige alternativer, sier teknisk sjef Jan-Erik Solheim.

- Skal borettslagene komme det grønne skiftet i møte, er de nødt til å gjøre mer enn standard vedlikehold. Vi kan bidra til å utarbeide klimaregnskap og foreslå løsninger som reduserer CO2-utslippet. Jeg er sikker på at det vil gjøre borettslaget mer attraktivt og med det øke verdien. Den oppvoksende generasjonen vil sette langt større krav til hvordan boligen påvirker miljøet.

Mange lavthengende frukter

Glosli påpeker at et byggeri lett kan redusere CO2-utslippet med 20 prosent med enkle grep i forhold til standard løsning, og uten at det koster vesentlig mer.

- Det handler eksempelvis om å være bevisst på valg av materialer og byggetekniske løsninger. Jeg kan gi råd om hva som bør inn i anbudsgrunnlaget, for å sikre at bygget blir gjennomført i tråd med de overordnende føringene om klimaavtrykk. I tillegg vil bygg i framtiden i langt større grad enn i dag forsynes med egenprodusert strøm, primært gjennom solenergi. 

HABOs «grønne» rådgiver minner samtidig om at det i løpet av kort tid vil komme strenge krav til bygg i forhold til klimapåvirkning i et livsløpsperspektiv, og at det vil bli vanskelig å få bankfinansiering om man ikke kan dokumentere et lavt CO2-avtrykk.  

- Vi går nå inn i en ny tid med nye krav både fra myndigheter og de som skal bosette seg i byggene. Den framtiden begynner nå!

Bildet: 
- Jeg gleder meg til å bidra til at HABO tar enda mer klimavennlige valg, og håper flere utbyggere i Halden kommer etter, sier Stein Erik Glosli.  Richard Olsen og Jan-Erik Solheim ønsker den erfarne bransjekaren velkommen på laget, og forteller at det i første rekke blir et engasjement fram til sommeren 2023.