DNB Eiendom Haldens daglige leder Linda Skogli Torp legger ikke skjul på at 2023 har vært et spesielt år for eiendomsbransjen. Men understreker samtidig at det også har hatt mye bra med seg. – Det er nå eiendomsmegling virkelig kommer til sin rett. Vi kan bruke litt lenger tid på å optimalisere hvert oppdrag, vi kommer tettere på kundene og vi kan jobbe enda mer målrettet. I sum har vi kommet oss gjennom året på en god måte.

Når markedet er trått, er kvaliteten på eiendomsmeglingen viktigere enn noen gang. – Vi liker en utfordring, og vi vet hva som skal til for å trigge potensielle kjøpere, sier DNB Eiendom Haldens daglige leder Linda Skogli Torp, som allerede gleder seg til å ta fatt på et nytt år.

Stadige rentehevinger parallelt med økte priser på både varer og tjenester har gitt folk flest en strammere økonomi. Som igjen har ført til redusert utbygging av nye boliger og et avventende eiendomsmarked.  Likevel er det ingen grunn til å svartmale situasjonen helt, selv om mediene liker å krisemaksimere tilstanden. Dette går i sykluser, og vi har vært gjennom akkurat det samme før, minner hun om.

- Vi er heldige som opererer i et relativt lite marked som i Halden, som ikke blir like mye påvirket som de store byene. Og selv om eiendommene gjennomsnittlig tar litt lengre tid å selge enn tidligere, har vi ennå ikke opplevd at vi ikke har fått solgt. Leiligheter har vært de mest lettsolgte, og har som regel også oppnådd en god pris. Dyre eneboliger tar lengst tid å omsette for tiden. Men de blir solgt, og også salgssummene for disse har som regel ligget rundt prisantydning.

Krever litt mer

Forskjellen fra tidligere, da boligomsetningen nærmest gikk på autopilot, er at hvert prosjekt i dag krever en mer grundig forberedelse. Altså hvordan boligen best mulig kan presenteres for potensielle kjøpere. Her kommer DNB Halden Eiendoms erfarne meglere til sin rett.

- Vi kjenner Halden, vi kjenner markedet og vi vet hvem som er kjøpegruppen. Men like viktig er det å få fram potensialet i boligen.

Du får bare én mulighet til å gi et godt førsteinntrykk, påpeker hun.

- Det er når potensielle kjøpere surfer etter eiendommer på nettet, at den første interessen og nysgjerrigheten blir skapt. Da er spesielt bildene de ser ofte avgjørende for om de stopper opp og vil vite mer eller surfer videre.

Ser de et hus med ustelt hage eller en vegg som skriker etter maling, er det et dårlig utgangspunkt.

- Når vi får et salgsoppdrag, går vi nøye gjennom boligen og foreslår tiltak overfor eierne før det blir bestilt fotografering. Det kan handle nettopp om å male en vegg, klippe gresset og trimme hekken eller reparere et ødelagt gjerde. Men også mindre detaljer innendørs som en manglende list i taket, synlige skjøteledninger og generelt rotete rom vil skape et negativt fokus for de som ser bildene. Ofte er det lite som skal til for å kunne gi et langt bedre inntrykk, som resulterer i at de kommer på visning. 

- Å selge bolig handler om å skape gode følelser. Vi har de verktøyene og den kompetansen som skal til. 

Er du engstelig for å bli sittende å betale for to boliger (at du kjøper en ny leilighet og ikke får solgt den gamle) har DNB Eiendom produktet dobbeltboligforsikring. Forsikringen gir kjøper en garanti mot doble boutgifter dersom det tar tid å selge egen bolig.

- Forsikringen dekker faktiske ekstra boligkostnader med inntil kr 15 000 per måned i inntil 9 måneder, dersom kjøper ikke får solgt sin gamle bolig før overtakelse av den nye. Dette omfatter netto rentekostnader og faktiske ekstra boligkostnader ved usolgt bolig – som felleskostnader, boligforsikring, oppvarming/strøm og kommunale avgifter, forklarer hun. 

Klare for 2024

Det nærmer seg jul, og snart skal en ny årskalender åpnes. DNB Eiendom Halden går inn i det nye året både med masse energi og stor optimisme. 

- Jeg er ganske sikker på at vi vil få en generell større aktivitet i boligmarkedet i 2024. Mange er avventende på grunn av usikkerheten knyttet til lånerentene. De fleste tåler isolert en oppgang på 0,25 posent. Men usikkerheten har vært om dette bare er den første av ytterligere tre renteøkninger? Når vi forhåpentligvis opplever at rentetaket er nådd om ikke lenge, er jeg sikker på at situasjonen vil normalisere seg.

- Men som sagt; det er god bevegelse i boligmarkedet i Halden. Det er ingen grunn til å sitte og vente på at noe skal skje, så lenge du kjøper og selger i samme marked.  Og kontakt oss gjerne i god tid. Har du planer om å selge til våren, bør du allerede nå starte prosessen. Det gir de beste forutsetningene for å kunne vise boligen fra sin aller beste side. Det gjør at vi også kan fortelle de som er på jakt etter en bolig i ditt nærområde, at det vil komme en bolig for salg der om ikke lenge. 

- Velg din megler med omhu. Hos oss er du alltid velkommen til en uforpliktende prat, gjerne sammen med DNB-banken for også å se på de økonomiske rammene, sier Linda.  

Med det ønsker meglerhuset DNB Eiendom Halden dere alle en god jul og et godt nytt år.