- Vi er et bevis på at ordtaket «en god latter forlenger livet». Det er derfor vi blir så gamle, sier de muntre damene i Snippen borettslag. Også kalt «Borettslaget med det store hjertet». Så fort sola titter fram, møtes de i sin egen innhegning i den koselige hagen i Forstrømsvei.

 Bak en høy tujahekk og under fargerike parasoller, finner vi dem. Damene i Snippen borettslag. Her samles de for å prate om alt og ingenting, og gjerne fortelle en skrøne eller to.

- Det eneste vi ikke diskuterer, er krigen i Ukraina. Det får andre ta seg av, sier Brita Nordbrøden.

- Her skal det være lystbetont og mye latter!

Alene, men ikke ensomme

Da HABO-bladet stikker innom, er ti av damene på plass. De fleste er enker. Derfor er dette blitt en kjærkommen sosial arena og møteplass. I Snippen borettslag skal ingen behøve å føle seg ensomme. En definisjon på selve borettslagsmodellen.

- Det er et fantastisk miljø her, hvor vi bare kan ringe på en dør dersom vi trenger hjelp til noe, sier May-Lill Eriksen. Hun har vært bosatt i borettslaget i rundt 30 år, og kan ikke tenke seg et bedre sted å bo.

Det bekreftes av Reidun Johansen, som er det sist ankomne – kun med knappe fire års «ansiennitet».

- Det er ingen som flytter frivillig fra Snippen borettslag, derfor var jeg veldig heldig som fikk plass her. I tillegg til det hyggelige, sosiale felleskapet, er det en sentral og fin beliggenhet. 

Eldst i flokken er Gudrun Kristiansen på 97 år, som flyttet inn for 11 år siden.

- Jeg bodde i en enebolig på Strupe. Men etter at jeg ble alene, ble det for mye å holde i orden. Her passer alle på hverandre, og jeg føler meg veldig trygg. Å kunne ha et sånt felleskap rett på utsiden a døren, er fantastisk.  

 

ELDST I FLOKKEN: Gudrun Kristiansen på 97 år, er eldst blant damene. Men alder er ingen hindring for å være sosial i Snippen borettslag.

 

50-årsjubileum

I 2009 markerte borettslaget 50-årsjubileum, og det var rundt den tiden at det kom et ønske om å bygge en skjermet plass i hagen hvor beboerne kunne møtes.

- Før det, var vi gjerne samlet på en terrasse. Det var hyggelig det, men det kunne bli litt vel trangt, forteller Eriksen.

De gir skryt til vaktmester Tor Arne Andersen som sørger for å trimme hekken, klippe gresset og holde det rent og pent rundt dem. Andersen er for øvrig kjent som Haldens mest hyggelige skolebussjåfør, som kan navnene til alle barna han kjører og flagger i bussen når noen har bursdag.

- Han er like hyggelig mot oss som han er med barna. Tor stiller alltid opp, sier Mette Agnalt – opprinnelig Sarpsborg-kvinne som fant kjærligheten i Halden.

Ikke væravhengig

Flere har tatt med seg en kaffetår på egen termos denne dagen, men jevnlig deler de en pizza eller en kjele med pølser i den trivelige uterommet. Og gjerne et glass vin.

- Da blir stemningen enda mer lystig, gliser de.

De påpeker også at det sosiale felleskapet slett ikke er væravhengig. For på dager som ikke inviterer til utendørshygge, har de eget rom til disposisjon i en av blokkene. I vinterhalvåret samles de til ulike hobbyaktiviteter. Den aller største, er å kreere gratulasjonskort og invitasjoner. 

KREATIVE: Å lage ulike typer invitasjons- og gratulasjonskort er blitt en stor hobby blant damene. Dette er Sonja Staal mester for.

 

- Det startet med at jeg tok et kurs i teknikken, handlet inn en masse tilbehør og inviterte til en felles aktivitet, forteller Nordbrøden.

- Snart hadde flere fått gnisten, og det ble en felles interesse for mange. Siden har vi vært samlet jevnlig for å dyrke kreativiteten. Her er det bare fantasien som setter begrensninger.

REKKEHUS OG BLOKKER: Borettslaget består av 64 boenheter fordelt på rekkehus og blokker. Historien forteller at det første styret ble konstituert 4.september 1959, og at det første vedtaket var at det skulle være dugnad. De som ikke møtte, måtte betale 5 kroner timen.