Sammen gjør vi boligkjøpet enkelt for våre medlemmer!

 - Vårt oppdrag er å skaffe boliger til våre medlemmer. Da er det naturlig at vi også tilbyr meglertjenester med spisskompetanse på borettslagsmodellen.

Slik forklarer HABO-direktør Richard Olsen den tette linken mellom HABO og DNB Eiendom Halden. Ikke bare er de lokalisert i samme bygg, men HABO har også 100 prosent eierskap i meglerselskapet.

- Det vil si at det i realiteten er HABO-medlemmer som også eier DNB Eiendom Halden. Derfor er det naturlig at de som skal selge sin borettslagsbolig bruker oss, sier DNB Eiendom Haldens daglig leder Linda Torp Skogli.

Hun trekker samtidig fram fordelen av å ha DNB Bank i bygget, som gjør det mulig å inkludere også finansiering i kundereisen.

- Eksempelvis får de raske svar på hvor høyt de kan gå i en eventuell budrunde i jakten på drømmeboligen. På den måten kan vi tilby en unik totalpakke som kommer alle kundene til gode. Det er bare å ta kontakt for en uforpliktende prat om du går med planer om å selge, understreker hun.

Totalleverandør av boligdrømmer

HABO har bygget boliger og levert gunstige boligrelaterte tjenester siden 1945 gjennom egen byggevirksomhet og i samarbeid med andre boligutviklere. Boliger som tilbys på forkjøpsrett for sine medlemmer. Boligbyggelaget forvalter i dag rundt 3.000 boliger fordelt på over 100 boligselskaper i Halden og omegn – og har ca. 6.000 medlemmer. Jevnlig blir det utviklet nye boligprosjekter i attraktive boområder både sentrumsnært og i mer landlige strøk.

- Vi bygger for å tilfredsstille boligbehovet for alle våre medlemmer; uansett hvor i livssyklusen man befinner seg og hvor i kommunen man ønsker å bosette seg. Derfor er vi veldig bevisste på hvor vi bygger og hva slags boliger vi bygger, sier Richard.

- For å kunne ta våre medlemmer gjennom hele prosessen, må vi også ha vårt eget meglerkontor som kan borettslagsmodellen til fingerspissene - og som dermed kan håndtere salgene på beste måte. Derfor selges alle nye byggeprosjekter gjennom DNB Halden Eiendom. I tillegg bidrar samspillet med meglerkontoret til at vi til enhver tid har full innsikt i «tempen» i boligmarkedet, som gjør det enklere å treffe med konseptene.

Spisskompetanse på borettslagsmodellen

I tillegg til nye prosjekter, er det naturlig nok mange resalg i den eksisterende boligmassen i løpet av et år, og Linda gleder seg over at svært mange av HABO-medlemmene ser på DNB Eiendom Halden som «sitt» meglerkontor.

- Det krever litt tilleggskompetanse å selge en borettslagsbolig, som det ikke er en selvfølge at alle meglerselskaper innehar. Ved at vi har jobbet hånd i hånd med HABO gjennom mange år, kan vi umiddelbart veilede potensielle kjøpere i forhold til ansiennitet, forkjøpsrett, hva som ligger i fellesgjelden i forhold til lån og rentavskrivninger, teknisk drift osv. I sum kan vi fortelle interessentene hva den reelle bokostnaden blir, og vi kan raskt avklare alle forhold knyttet til boligen, påpeker Linda.  

- I tillegg har vi førstehåndsinformasjon om det enkelte borettslag og hvilket potensial som finnes i nærområdet, og har med det det beste utgangspunktet for å skape økt interesse – og best mulig pris for kunden.

Forkjøpsretten

Begge minner om at forkjøpsretten er en vesentlig del av borettslagsmodellen. I korte trekk vil det si at HABO-medlemmer kan melde interesse for borettslagsboligen som er til slags uten å forplikte seg. Boligen legges deretter ut for salg med en budrunde som normalt. Etter at budrunden er avsluttet, får du som har forkjøpsrett og lengst ansiennitet tilbud om å kjøpe boligen til samme pris og vilkår som vinneren av budrunden. Ikke sjelden står det om en dag eller to lenger ansiennitet for «vinneren».

- Det viser viktigheten av å være medlem av HABO, selv om du i dag ikke bor i en borettslagsleilighet i dag. Et medlemskap kan også overføres til slektninger 

i rett opp- eller nedstigende linje for deg eller ektefellen din. (Du kan lese alt om forkjøpsrett og medlemskap på habo.no). 

God start på 2023

Selv om boligmarkedet i hele landet var avventende ved inngangen av året på grunn av mye usikkerhet knyttet til renteøkninger og høy, generell prisvekst, kan Linda fortelle at det allerede har begynt å normalisere seg og at omsetningshastigheten er relativt kort.

- Nylig solgte vi en tomannsbolig kort tid etter at de var lagt ut for salg, samt en leilighet som gikk for godt over takst. Det vil si at de vi omsetter de populære salgsobjektene umiddelbart. Og ved at man kjøper og selger i det samme markedet, er det ingen større risiko nå selv om boligprisene generelt har gått noe ned. Det du eventuelt «taper» i pris når du selger «vinner» du tilbake når du skal kjøpe, minner hun om.

- Det som skjer i boligmarkedet nå, er en priskorrigering som både er normalt og sunt i forhold til den norske økonomien. Samtidig merker vi at vår rolle som rådgiver er enda viktigere for våre kunder.

Ingen store konsekvenser

Heller ikke for HABOs del, har uroen i markedet fått noen store konsekvenser, om vi ser bort fra det planlagte byggeprosjektet Os Allé som har blitt satt på vent, forteller Richard.

- Selv om flere prosjekter ruller og går som før, er det også enkelte som er litt tregere å selge ut enn hva som har vært tilfelle tidligere,. Det handler nok først og fremst om hvilke prisklasser vi snakker om, samt beliggenhet. 

- Vi har også vært både forutseende og litt heldige i forhold til at vi ikke har igangsatt noen prosjekter som kunne ha stoppet opp å grunn av pris- og renteøkningene og en mer avventende holdning hos kjøperne.

- Den tiden vi er inne i nå, vil nok skille de seriøse og solide utbyggerne fra de som kun er ute etter kjapp profitt. Vi bruker nå tiden til å konsolidere oss, og kan posisjonere oss ytterligere i markedet i tiden framover.

Han legger til at renteøkningene som har vært – og de som er varslet, naturligvis gjør det enda tøffere å komme seg inn på boligmarkedet. Og at det er desto viktigere at HABO har prisgunstige alternativer å tilby sine medlemmer.

Fokus på de unge

Konseptet Leie før eie, har hjulpet mange førstegangsetablerere inn på boligmarkedet. Nå kan Richard og Linda røpe at de vil arrangere boligeventet «Min boligreise», som avholdes 15. april, hvor de også henvender seg primært til de unge.

- Her vil både HABO, DNB Eiendom Halden, DNB Bank og Leie før eie være tilstede, og det vil bli arrangert aktiviteter og underholdning. Dette er beregnet for de som vet lite om starten på boligreisen, hvor de involverte partene vil bistå på veien med spørsmål om sparing, type lån, tilpasninger som kan gjøres, Leie før eie- konseptet og andre ting de eventuelt måtte trenge på veien, forteller de.

 

15. april inviterer Richard og Linda til happeningen «Min boligreise», hvor de primært henvender seg til de unge som ønsker å komme inn på boligmarkedet. Også en representant for banken vil være tilstede, og det vil bli konkurranser og underholdning, lover de.