Banner Minimer
Aktuelt
Nyoppusset Rodeløkka Borettslag

Høy stemning på Rodeløkka

Da biter av fasaden plutselig begynte å falle ned, gikk styret i Rodeløkka borettslag umiddelbart i gang med undersøkelser. Resultatet viste et prekært behov for rehabilitering. Samtidig benyttet de anledningen til å utvide balkongene, selv om ikke alle så behovet for dette. Men i etterkant har selv de som stemte mot, uttrykt sin begeistring for den nye utkikksplassen.
 
Med sine 66 leiligheter rager høyblokka i Rodeløkka borettslag majestetisk og høyt over bakken. Ved siden av ligger lavblokka med 30 boenheter. Begge omkranset av store grøntområder, lekeplasser og garasjer.
Blokkene ble bygd i 1973 og skinner nå om kapp med høstsolen i splitter ny bekledning. Jan Ove Wahlstrøm, styreleder gjennom seks år,  godt fornøyd med resultatet.
– Fra 1998 og frem til nå har vi gjort mange forbedringer. Vi har fått ny heis og byttet alle vinduer, ytterdører og balkongdører. Men det er første gang siden oppføringen at blokkene har fått en helt ny ”kappe” og større balkonger, sier Wahlstrøm.
 
Omfattende prosjekt
For et par år tilbake oppdaget man at beslag falt ned fra veggene og at eternittplatene hadde begynt å løsne fra spikerslagene, som på flere steder var i svært dårlig forfatning.
– I tillegg til at det visuelt sett ikke var pent, ville vi jo selvsagt unngå farlige situasjoner. Derfor tok vi umiddelbart kontakt med HABO for å starte prosjekteringen, forteller Wahlstrøm.
Når de først skulle i gang med et slikt omfattende prosjekt, hadde de samtidig et ønske om å få en pris på utvidelse av balkongene.
Rehabiliteringen fikk en prislapp på ca. 30 millioner, og omfattet blant annet fjerning av gamle eternittplater, ny isolasjon, tegning og oppføring av ny fasade, utvidede glassinnrammede balkonger og nye stålbeslag. Prosjektet ble lagt frem på generalforsamlingen våren 2010.
– De fleste var enige i at fasaden måtte oppgraderes. For i tillegg til løse deler, klaget mange av beboerne i høyblokka over trekk i leiligheten, forteller Wahlstrøm. – Men utvidelse av balkongen var flere skeptiske til, legger han til. 
Men med et resultat på 71% i positivt favør, startet arbeidene i desember samme år. Jobben gikk til Balko og AF Gruppen.
 
Prisrekord
Allerede under arbeidet kunne enkelte av beboerne glede seg over virkningene av rehabiliteringen. 
– I begge blokkene ble det satt prisrekorder under oppgraderingen, sier styrelederen. ­
Eierne opplevde større interesse for leilighetene, spesielt med tanke på utvidelse av balkongene. Disse var originalt på tre kvadrat, men som nå har blitt mangedoblet.
– Nylig ble en toppleilighet i høyblokka solgt for over en million kroner. Det er en verdiøkning på flere hundre tusen kroner, påpeker han. 
 
Fornøyde beboere
Øverst i høyblokka sitter Brit May Ramdahl og skuer utover byen og fjorden. Hun er nå pensjonist, og har bodd på Rodeløkka i over 11 år. 
– Her oppe stortrives jeg. Og med den nye balkongen  har jeg kommet et steg nærmere himmelriket, forteller hun spøkefullt og lattermildt. 
Ramdahl fikk utvidet balkongen fra fem til 25 kvadratmeter.
– Det unike med de fleste av disse balkongene, er at de strekker seg rundt hjørnet. På den måten får vi utnyttet lyset best mulig.
I tillegg er hele balkongen kledd inn i glass, med en skyveløsning som gjør at man kan få en åpen løsning om man ønsker det. 
– Da vennene mine så balkongen for første gang, forlangte de øyeblikkelig at nyttårsaften skulle feires her, forteller Ramdahl, som gleder seg til å nyte rakettene fra orkesterplass.
 
Stemte imot
Beboer Gro Fossum var en av de som stemte imot utvidelse av balkonger. I dag har hun stor glede av både de ekstra kvadratmeterne, samt innredningen av sitt nye rom.
– Jeg anbefaler alle å ta seg litt flid med innredningen. Det er så gøy, og så blir det jo så fint, sier hun stolt. 
Fossum har, i motsetning til de fleste, byttet ut teppet med egenvalgte fliser på gulvet. Hun har også byttet ut standardlampene med to flotte lysekroner, for å nevne noe.
– Jeg er ei aktiv dame, selv om jeg har rundet 70, derfor kunne jeg ikke se behovet for en slik plass. Men i dag er jeg glad for å ha den, innrømmer hun gjerne.
– Her kan jeg sitte og nyte utsikten, og jeg har fått større plass når familien kommer på middag. En bedre utsikt til fjorden er heller ikke å forrakte. Her har jeg lyst til å bo så lenge jeg har muligheten, fastslår hun. 
Selv om det har vært mye støy under prosjektet, er de aller fleste skjønt enige i at rehabiliteringen har vært særdeles vellyket. Nå gjenstår kun noen små detaljer før det hele avsluttes. 
 
Rolig strøk
– Nå som roen senker seg, kommer jeg på hvorfor jeg valgte Rodeløkka i utgangspunktet, sier styreleder Wahlstrøm.
– Her er det ingen gjennomgangstrafikk, flotte grønne plener og hyggelige beboere. Rett og slett et av Haldens beste steder å bo, avrunder den stolte styrelederen. 
hvorfor jeg valgte Rodeløkka i utgangspunktet, sier styreleder Wahlstrøm.
– Her er det ingen gjennomgangstrafikk, flotte grønne plener og hyggelige beboere. Rett og slett et av Haldens beste steder å bo, avrunder den stolte styrelederen. 
 

| | Tips en venn: Epost